Rastgele Resim |
|
eski dantel perde ornekleri
Mehmet
|
|
|
|
|
Kocaeli Gebze |
|
Gerek Osmanlı gerekse Bizans kaynaklarında Gebze´nin önemli bir kavşak noktasında bulunduğu ifade edilmektedir.Çin´den gelen tarihi İpek Yolu´nun on ayrı koldan gelip Gebze´de kesişmesinden dolayı kent her zaman dikkatleri üzerine çekmiştir. Tarihi dönemlerde yerleşim merkezi olarak kullanılan Gebze´nin idari yapısında sık sık değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerle beraber Gebze´de değişim geçirerek sanayileşme ve kentleşme sürecine girmiştir.
1965 yılında 3-4 sanayi kuruluşu bulunan Gebze bu yıldan sonra büyük bir iş gücü akımına sahne olmuştur. Gittikçe sanayiinin yoğunlaştığı Gebze´de üretim toplumu oluşmaya başlamıştır. Bunun neticesinde sanayi büyük oranda iş gücü talep etmiş ve göç hızlanmıştır. Cumhuriyet´ in ilk yıllarında geçimi tarımla sağlayan Gebze, yol güzergahı ve hammadde kaynaklarına yakın olması nedeniyle ard arda fabrikalar kurulmaya başlamış ve yıllar geçtikçe tarım kenti sanayi bölgesine dönüşmüştür. Fabrikaların sektörel olarak artmasıyla birlikte Gebze tamamen bir sanayi kentine dönüşmüş ve sanayi alanındaki yatırımlar her geçen gün artmaya başlamıştır. Yatırımlar yeni yatırımları doğurmuş, ülkenin dev sanayileri bu bölgede konuşlanmış hatta yabancı yatırımcıların bile gözde alanı haline gelmiştir.
İPEKYOLU´NUN KESİŞİM NOKTASI
Gebze, Marmara Bölgesi´nde Kocaeli yarımadasının kuzeybatısında 772 kilometre kare üzerine kuruludur.İzmit-İstanbul karayolu üzerinde İzmit´e 51 km uzaklıktadır. Doğusunda İzmit, batısında İstanbul, kuzeyinde Şile, güneyinde İzmit Körfezi ile sınırlanan Gebze yayla görünümünde bir tepe düzlüğü üzerine yerleşmiştir.
Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçiş iklim özelliği taşıyan Gebze tepelere hakim ve toprak yapısı ise kayalık ve dolgu biçimindedir. Tarihi gelişimi ise kaynakların bize aktardığına göre; Gebze´nin (Libyana, Dacybza, Geliboş, Gekboze, Gekbüze, Gebize) adlarla anıldığı ve buna ilave olarak bazı kaynakların ise Osmanlı- Bizans savaşları sırasında sık sık el değiştirdiğinden dolayı arzulanan bir şehir olması nedeniyle Gel Bize denilmiş ve sonra Gebze olmuştur. Tarih boyunca ipek yolu üzerinde bulunan Gebze´nin çok önceleri yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sanılmaktadır. Haçlı seferleri sırasında konaklama mekanı olan Gebze 1331 yılında Orhan Gazi tarafından bir Ordugah kenti olarak kurulmuş ve idari yapısında sık sık değişmeler olmuştur. Fatih Sultan Mehmet ise 1454 yılında Gebze´yi ilçe yapmıştır. 1887 yılında Dahiliye Nezareti´ne bağlı olarak ihdas edilen İzmit Sancağı´na Gebze dahil edilmemiştir. İzmit´ten bağımsız olunca 1888 yılında ise ilçe olarak İstanbul iline bağlanmıştır. Daha sonra 20 Nisan 1924 yılında yapılan değişiklikler neticesinde vilayet, kaza, nahiye ve köy teşkilatları kurulmuştur. Gebze´de İzmit´in merkez ilçe olduğu Kocaeli´ne bağlandı. Gebze Belediyesi ise 1907 yılında kurularak bugüne kadar 33. belediye başkanlığı ile hizmetini sürdürmektedir. Geçmişte gelişmeye başlayan Gebze yaptığı atılımları ile geleceğe umutla bakan bir şehir halini almıştır.
TARİH KOKAN ŞEHİR
Gebze geçmişi derin bir kültüre sahip bir şehir aynı zamanda. Bağrında çok sayıda tarihi ve Osmanlı Medeniyeti´ne ait güzel eserleri saklıyor. Çok sayıda çeşme, kervansaray, hamam, köprü ve kale var. İşte önemli tarihi ve kültürel varlıkları:
Camiler- Çoban Mustafa Paşa Camii, Sultan Orhan Camii, İlyasbey Camii, Cuma Camii, Pertev Paşa Camii, Merdivenli Camii, Yalı Camii, Çarşı Camii ve Sultah Hamit Camii.
Çeşmeler- Hünkar Çeşmesi, Çoban Mustafa Paşa Şadırvanı, İbrahim Paşa Çeşmesi, Eskihisar Çeşmesi, Arapçeşme, Papaz Çeşmesi, Çatal Çeşme, Namazgah Çeşmesi, Banara Çeşmesi, Kurşuncubaşı Çeşmesi, Orhun Mustafa Çeşmesi, Hamam Çeşmesi, Hallaçdere Çeşmesi, Sümbüllü Çeşme, Şakir Çeşmesi ve Meydan Çeşmesi.
Türbeler- İlyasbey Türbesi, Kadı Feyzullah Bey Türbesi, Malkoçoğlu Mehmed Bey Türbesi, Çoban Mustafa Paşa Türbesi, Kutbettin Çelebi Türbesi, Atçetdede Türbesi,
Mezarlar- Anibal Anıt Mezarı, Ressam Osman Hamdi Bey Mezarı, Zincirkıran Mezarı, Hamdi Nergis´in Mezarı.
Kaleler-Eskihisar Kalesi, Darıca Kalesi.
Külliyeler- Çoban Mustafa Paşa Külliyesi(Külliye; medrese, imarathane. hankah, paşa odaları ve bimarhaneden oluşmaktadır.)
Hamamlar- Menzilhane Hamamı, Çoban Mustafa Paşa Hamamı.
Köşk ve Yalılar- Kadıköşkü, Osman Hamdi Bey Yalısı.
Köprüler- Kanuni Sultan Sülayman Köprüsü, Taş Köprü.
Su Dolapları- Bostan Dalıbı.
Kervansaraylar-Tarihi Gebze Kervansarayı, Çoban Mustafa Paşa Kervansarayı.
KİMLER GELMİŞ, KİMLER GEÇMİŞ
Gebze´de çok sayıda ünlü insan yaşamış, ünlü insanlar geçmiş ve ünlü insanlar ölmüştür. Çok sayıda büyük insan Gebze´de iz bırakmıştır, kimi kahramanlığı ile, kimi bilgisiyle, kimi yiğityile, kimide sanatı ile. İstanbul´u fetheden büyük kumandan Fatih Sultan Mehmed Han bile Gebze´ye otak kurmuş ve hayata gözlerine burada kapmıştır.
İşte Gebze´ye gelen ve yaşamış ünlüler; Anibal, Balçıklı Ethem, Battal Gazi, Çelebi Sultan Mehmed (Gebze ve çevresinin ikinci fatihi), Çoban Mustafa Paşa, Derviş Vahdeti, Evliya Çelebi, Fatih Sultan Mehmed (Gebze´de vefat etti. Gebze´yi ilk defa kaza yaptı.), Feyzullah Bey, Hacı İlyas Bey, Horasanlı Şeyh Hutbettin, İbrahim Paşa(Sadrazam), Karamani Mehmet Paşa(Sadrazam), Matrakçı Nasuhi(Minyatür Ustası), Malkoçoğlu Mehmed Bey, Mehmed Nergisi(Divan Şairi- Vakanüvis), Orhan Gazi(2. Osmanlı Padişanı ve Gebze´nin ilk fatihi), Osman Hamdi Bey(Müzeci- Ressam), Mehmed Paşa, Süleyman Şah, Yakup Paşa(Fatih´in özel hekimi), Yahya Kaptan(Gebze´de Kuvva-i Milliye´nin kurucusu), Zembilli Ali Efendi(Şeyh-ül İslam). Kabri Gebze´de bulunanlar ise; Anibal, Balçıklı Ethem, Çoban Mustafa Paşa, Feyzullah Bey, Hacı İlyas Bey, Horasanlı Şeyh Hutbettin, Malkoçoğlu Mehmed Bey, Mehmed Nergisi, Osman Hamdi Bey ve Yahya Kaptan. (Hits: 150)
Bulunan: 0 resimler 0 sayfalarda. Görünen: ilk sayfadan 0 son sayfaya 0.
Bu bölümde resim bulunamadı
.
En Yeni Kocaeli Gebze Resimleri, En Güzel Kocaeli Gebze Resimleri, Kocaeli Gebze Fotoğrafları, Wallpapers, Aşk ve Sevgi Resimleri, Msn Avatar, Fotoğraf Galerisi
|