Rastgele Resim |
|
korkunc-resimler7
Mehmet
|
|
|
|
|
Şırnak Cizre |
|
Tarih ve Coğrafya
Cizre İlçesinin Tarihi Nuh Peygamber ve oğulları tarafından tufandan sonra kurulduğu söylenen Cizre’nin bilinen tarihi M.Ö 4.000 yılında Guti İmparatorluğuna kadar dayanmaktadır. Gutiler Cizre, Dicle Cudiyi’de içine alan geniş bir bölgede hakimiyet kurmuşlardır. Cizre daha sonra M.Ö 2000 yılından itibaren Babil ,Araplar , Asurlular Medler, Persler, Selevkos ve Sasanilerin; İslamiyetin bölgeye gelmesi ile beraber Emevi ve Abbasilerin hakimiyeti altında kalmıştır. 1096 yılında Büyük Selçuklular müteakiben emir ve şeyhliklerle idare edilen Cizre 1627 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine geçmiştir. Cizre beyliği önceleri Diyarbakır Sancak Beyliğine bağlı iken 1841 yılında Musul’a bağlanmıştır. Milli mücadele döneminde büyük başarılar gösteren Cizre ye Fransızlar gelip şehri savaşsız teslim almak istemişlerse de, halkın direnişi ve silahlanmayı görerek işgalden vazgeçmişlerdir. İslamiyet’in Cizre’ye girmesi ile birlikte şehre yarımada anlamına gelen Cezire adı verilmiş, Cumhuriyet döneminde ise küçük bir düzeltmeyle Cizre olarak değiştirilmiştir. Önceleri Mardin iline bağlı bir yerleşim birimi iken 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak iline bağlanmıştır. Cizre, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şırnak İline bağlı ve ilden 45 Km. uzaklıkta bulunan şirin bir ilçedir. Doğusunda Silopi İlçesi, Batısında İdil İlçesi, Kuzeyinde Şırnak İli, Kuzey batısında Eruh ilçesi, Güneyinde ise Suriye Devleti yer almaktadır. Cizre’nin deniz seviyesinden yüksekliği 400 m. Yüzölçümü ise 460 Km2.dir. Cizre İlçesi İdil yolu ile Şırnak yolunun E-90 transit karayolu ile kesiştiği yerde, Dicle nehri kenarında etrafı tepelerle çevrili, yaklaşık 15.000 dönümlük düz bir alan üzerine kurulmuştur. İlçenin Kuzeydoğusunda 2089 metre yüksekliğindeki Cudi Dağı, Kuzeyinde Karadağı, atısında Deredağı ve batısında Akdağ bulunmaktadır. Cizre’nin Güneyi ovalıktır. İlçenin arazisi Dicle nehri çevresindeki alüvyonlu ovalarla ve ovanın doğu batısındaki yaylalardan oluşmaktadır. İlçemiz yaz aylarında sıcak ve kurak, kış aylarında ılık ve yağmurlu bir iklime sahiptir. Yaz aylarındaki sıcaklık kimi zaman 60c ye kadar ulaşmaktadır. İlçemiz meteorolojik verilere göre ülkemizin en sıcak noktalarından biridir. İlçemizin bitki örtüsü sıcaklık yüzünden yok denecek kadar azdır.
Nüfus
İlçe nüfusu 1990 yılı nüfus sayımına göre 63.626 iken, 1997 yılında yapılan nüfus sayımında 74.755 22 Ekim 2000 tarihinde yapılan genel nüfus sayımında 82.042 olarak belirlenmiştir. Ancak bu oranın daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. İlçemiz çevre ilçelerden ve köylerinden göç almakla beraber büyük il merkezlerine de göç vermektedir. İlçedeki yıllık nüfus artış hızı %25.41’dir. Ülkemizdeki nüfus artış hızının 1990-2000 yılları arasında yüzde 18 olduğu göz önünde bulundurulursa bu oran çok yüksektir. Nüfusun 69.591’i olan %85’i ilçe merkezinde, 12.451’i olan %15’i ise köylerde yaşamaktadır. KM2’ye düşen insan sayısı 178’dir.
İdari Yapı
İlçemizde 26 köy ve 50 mezra mevcut olup halen 24 köy ve 26 mezra dolu, 3 köy ve 27 mezra boş durumdadır. İlçe merkezi dışında belediye teşkilatı bulunmayan Cizre’de ayrıca 10 mahalle bulunmaktadır. (Hits: 390)
Bulunan: 0 resimler 0 sayfalarda. Görünen: ilk sayfadan 0 son sayfaya 0.
Bu bölümde resim bulunamadı
.
En Yeni Şırnak Cizre Resimleri, En Güzel Şırnak Cizre Resimleri, Şırnak Cizre Fotoğrafları, Wallpapers, Aşk ve Sevgi Resimleri, Msn Avatar, Fotoğraf Galerisi
|