|
|
|
Şırnak Güçlükonak |
|
Tarih ve Coğrafya
Güçlükonak İlçesi daha önce Eruh İlçesine bağlı bir köy iken 09.05.1990 tarih ve 3644 sayılı Kanunla İlçe olmuş ve 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı Kanun ile İdari bağlılığı değiştirilmiş ve Şırnak İline bağlanmıştır. İlçemiz Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dicle bölümünde Şırnak İlinin batısında yer almaktadır. Doğuda Şırnak İli ,Batıda Dicle Nehri ve Dargeçit İlçesi, Güneyde Dicle Nehri ve İdil İlçesi,Kuzeyde ise Eruh İlçesi bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 550 Km2 yüzölçümünde olup, İlçenin rakımı 950 M.dir. İlçenin Şırnak İl Merkezine uzaklığı 70 Km. Cizre İlçesine Uzaklığı ise 45 Km.dir.2000 Yılı Genel Nüfus sayımı geçici sonucuna göre İlçe Merkez Nüfusu 4111 Belde ve Köyler nüfusu 6189 olmak üzere İlçe toplam nüfusu 10300 tür. İlçenin Coğrafi yapısı ; İlçe merkezi hariç diğer yerler genellikle engebeli bir yapıya sahiptir. En yüksek dağı Fındık Beldesinin kuzeyinde bulunan Kale dağıdır. Arazi bitki örtüsü bakımında zengin olmamakla beraber arazinin bazı bölümleri Ormanlıklardan oluşmakta ise de diğer bölümleri genelde çıplak küçük veya seyrek Ormanlarla kaplıdır. Mevcut Ormanlar genelde Mazı ve Meşe ağaçlarından oluşmaktadır. İlçenin en büyük akarsuyu Dicle Nehridir. Bu Nehir Güçlükonak’ın Dargeçit ,İdil ve Cizre İlçeleri ile tabii sınırını oluşturmaktadır. İlçenin ikinci büyük akarsuyu Eruh İlçesine bağlı Dönerdöver Köyü sınırları içerisinden çıkan Pilleder Köprüsünden Dicle Nehrine karışan Ruyısur Çayıdır. İlçenin İklimi; Yazları sıcak ve kurak , Kışları ise soğuk ve yağışlı ,tipik bir karasal iklim görülmektedir. Yılık ortalama sıcaklık 24 derece düzeyinde olup,yılık ortalama yağış miktarı 490 cm3 tür.
Nüfus
2000 Yılı Genel Nüfus tespiti geçici sonuçlarına göre İlçemizin toplam nüfusu 10.300 tür. 4111’ü İlçe Merkezinde 6189’u ise Belde ve Köylerimizde yaşamaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin genel özelliği olan dışarıya göç verme olayı İlçemizde yaz aylarında yoğun olarak yaşanmaktadır. Bu göç olayının temelde ekonomik nedenlerden kaynaklandığı görülmektedir. Bu göç özelikle Batı Anadolu ya yöneliktir. Yaz aylarında yapılan bu göç daimi olmayıp iş mevsiminin bitiminden sonra tekrar geri dönülmektedir. İlçemizde aile planlaması istenilen düzeyde ulaşmamış olduğundan ,çok evlilikle ve çok çocukluluk yaygın olup,ailelerde ortalama çocuk sayısı 5-15 arasında değişmektedir. İlçenin okuma,yazma,eğitim ve kültür düzeyinin düşük olduğu gözlenmektedir.
İdari Durum
İlçemiz Eruh İlçesine bağlı bir köy iken İlçe statüsüne 1990 yılında kavuşmuştur. 1996 Yılında İlçe Kaymakamının fiilen İlçede göreve başlaması ile Resmi Kurumlarının teşkilatlanması başlatılmış,Personel yetersizliğine rağmen bu teşkilatlanma Adliye,Polis ve Banka Şubesi dışında tamamlanmıştır. İlçe Kuruluşu ile birlikte Belediye Teşkilatı kurulmuş ve İlçede dört Mahalle ihdas edilmiştir. Bunlar;Dicle,Bağlar,Doğu ve Yenimahalleleridir. İlçemize bağlı bir Merkez ve Fındık Belediyesi olarak iki Belediye ile 26 Köy ve 7 Mezra olmak üzere toplam 35 yerleşim birimi mevcuttur. Bunlardan 12 Köy ve 5 Mezra boş durumdadır. Bağlı Köyler genellikle dağınık ve engebeli yerlerde kurulmuş olduğundan nüfusları itibarı ile küçük yerleşim birimleridir. (Hits: 157)
Bulunan: 0 resimler 0 sayfalarda. Görünen: ilk sayfadan 0 son sayfaya 0.
Bu bölümde resim bulunamadı
.
En Yeni Şırnak Güçlükonak Resimleri, En Güzel Şırnak Güçlükonak Resimleri, Şırnak Güçlükonak Fotoğrafları, Wallpapers, Aşk ve Sevgi Resimleri, Msn Avatar, Fotoğraf Galerisi
|