Rastgele Resim |
|
lost-sezonoyuncular
Mehmet
|
|
|
|
|
Sivas imranlı |
|
Yıllardır farklı mezheplerin ve kültürlerin kardeşçe bir arada yaşadıkları bir bölge olan İmranlı'nın uzun bir tarihi geçmişi yoktur. İlçenin ilk defa kimler tarafından ve ne zaman kurulduğu bilinmemekle beraber bölgenin kaderi 93 Harbi olarak bilinen 1876 Osmanlı-Rus savaşıyla değişmiştir. Bölgenin en eski meskunları Ermeniler olup sonrasında ise Kürt, Türkmen, Oğuz, Yörük ve diğer Türk kökenliler tarafından iskan edilen bölgenin geçmişinde çok yoğun bir orman dokusuna sahip olması da göze çarpar. Bu sebepten, önemli bir yerleşim yeri olan Zara'nın doğusunda kalan bu yörede dikkate değer bir yerleşim yeri bulunmamaktadır....
Batılı araştırmacı Sinclair, 1372 yılında, Zara'nın doğusundaki bugünkü İmranlı civarının aşırı derecede ormanlaşmış olduğunu ve belki de bu yüzden çok az seyyahın Zara'nın doğusundaki şimdiki yolun istikametinde seyahat ettiğini ileri sürmektedir. İmranlı ve civarında önemli herhangi bir kentin olmaması ve bölgenin aşırı ormanlık olması gibi sebeplerden dolayı, 17. yüzyılda yaşamış olan Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi dahi Sivas'tan Erzincan'a ve Erzurum'a Zara ve Suşehri üzerinden seyahat etmiştir. Bu tespit bazı Sivas Salnameleri (Yıllık) tarafından da desteklenmektedir. Hicri 1308 (1890/1891) tarihli Sivas Salnamesi'ne göre, Koçgiri (Zara) kazasının Abaş ve Çit nahiyelerinde görkemli bir orman bulunmaktadır.
Roma ve Bizans zamaninda Asagi Ermenistan olarak bilinen yörede Osmanli son zamanlarina kadar Ermeni nüfusun fazla oldugu bilinmektedir. Selçuklu ve beylikler zamaninda ise bölgeye Türkmen,Oguz, Yörük ve diger Türk boylarindan göçler olduktan sonra Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Abdülmecit zamanindaki Kürt göçleriyle zaten fazla nüfusa sahip olmayan bölgenin demografisi yeniden sekillenmistir. Kanuni zamanindaki Kürt göçü hakkinda fazla bilgi olmamakla birlikte Sultan Abdülmecit zamaninda Dersim bölgesinden Ermenilerin bosalttigi kuzeyde Kizilirmak'in çikis yatagi olan Imranli bölgesine göçler olmustur. Bu zamanda, bölgenin topragi verimli, suyu ve havasi temiz ve ormanlari bol idi. Göçerlerin nüfusu Imranli ve Divrigi bölgesinde iyice artarak zamanla Koçgiri dokusu olusmaya baslamis ve Koçgiri Asireti bölgedeki en fazla populasyon olmustur.
19.yüzyilin son çeyreginde, ‘93 Harbi' olarak da bilinen 1876-1878 Osmanli-Rus Savaslari'ndan dolayi Erzurum ve Kars illerinden bölgeye devlet eliyle göçler yasanmistir. Göçmenlerin (Muhacir) sayisi çok fazla idi ve Koçgiri kazasina gelenlerin büyük bir kismi devlet tarafindan simdiki Imranli ilçe merkezinin bulundugu bölgeye yerlestirilmislerdir. Bugün Imranli olan arazi satin alinarak onlara verilmistir. 1870 Sivas Salnamesi'nde 271 hanedeki 1378 muhacirin bölgeye yerlestirildigi yer almaktadir. Imranli'nin yazili kaynaklarda geçen ilk ismi olan Çit Sahrasi, bu göçlerden sonra nahiye olmus ve böylece Çit Bucagi adini almistir. Yazar Aziz B. Erdesir Astrabadi'nin Farsça yazilan Bezm-i Rezm adli kitabinin 494. sayfasinda Çit'den söyle bahsedilmektedir. “Kadi Burhaneddin, Kemah Valisini tedip için Çit Sahrasinda indi.” “Kadi Burhaneddin ve Devleti” adli kitabinda Doç. Dr. Yasar Yücel de 143. sayfada ayni konudan bahsetmektedir. Bu bilgilere göre, yazili olarak 1340 yilindan beri Imranli ve çevresi Çit olarak bilinmektedir. 1890'da Sultan II. Abdülhamit döneminde Hamidabad olarak degistirilen nahiyenin ismi, Hicri 1321 (1905) Sivas Salnamesi'nde de Hamidabad olarak geçmektedir. Bölgeye ikinci göç hareketi 1911-12 yillarinda yasanmis olup 1911 yilinda ise Hamidabad ismi Imraniye olmustur.
1 Ocak 1948 tarihinde çikarilan bir kanunla Imraniye ilçe statüsüne kavusmus ve ismi Imranli olarak degistirilmistir.
Sivas'in Dogusunda yer alan ilçenin yüzölçümü 1229 km.kare, deniz seviyesinden yüksekligi (Rakim) ise 1650 metredir. Arazi genellikle bozkir ve tepeliklerden olusmaktadir. Eskiden orman alani fazla olmasina ragmen korunmasi ve bakimi yapilmadigindan bugün yok denecek kadar azalmistir. Ilçeye kara iklimi özellikleri hakimdir. Çok eski bir yerlesim yeri olan Imranli Zara'ya bagli bir Bucak iken 1 Ocak 1948 yilinda çikarilan bir Kanun ile Ilçe yapilmistir. Önceleri Çit bucagi, daha sonralari Hamidabat olarak anilmistir. En son Ümraniye olan ismi ilçe olmasiyla birlikte Imranli olarak degistirilmistir. Tarihi eser olarak Imranli Çesmesi bulunmaktadir. Kizildag ve Kizilirmak'in dogdugu yer ilçeye yakindir.
Yerlesim ve Nüfus Yapisi : Çesitli sorunlarla yogun gözlerin yasandigi Imranli ilçesi 102 köy, 16 mezra ve Karacaören köyünün zamanla buçaklasmasiyla birde bucaga sahiptir. Ilçe merkezinde sekiz mahalle olup merkez belediyeden baska Belediye bulunmamaktadir. 2000 yili genel nüfus sayimina göre, ilçe nüfusu merkezde 7396, bucak ve köylerde ise 6565 olmak üzere toplam nüfus 13 bin 460'tir. Bu rakam 2000 yili nüfus sayimlarinda ilçede 831 artis, köylerde ise 397 adet azalma oldugunu gösteriyor. Ilçe nüfusundaki bu artis kapatilan okullardaki ögrencilerin egitim ögretimlerini devam etmek için aileleriyle birlikte ilçe merkezine yerlesmelerinden kaynaklaniyor.
Imranli'nin Sivas'a uzakligi: 106 Km.
Köy sayisi: 102
Mezra sayisi: 38
Belde sayisi: 1
Nüfusu:Toplam 13.500'dür (2000 yili). Bu nüfusun 6.516 ilçe merkezinde, 6,944'ü ise köylerde yasamaktadir.
Hastane sayisi: 1
Saglik Ocagi sayisi: 4
Saglik evi sayisi: 14
Ilçede 1 Lise bulunmaktadir. (Hits: 107)
Bulunan: 0 resimler 0 sayfalarda. Görünen: ilk sayfadan 0 son sayfaya 0.
Bu bölümde resim bulunamadı
.
En Yeni Sivas imranlı Resimleri, En Güzel Sivas imranlı Resimleri, Sivas imranlı Fotoğrafları, Wallpapers, Aşk ve Sevgi Resimleri, Msn Avatar, Fotoğraf Galerisi
|