Rastgele Resim |
|
Erkek Sac Modelleri
Mehmet
|
|
|
|
|
Zonguldak Gökçebey |
|
Gökçebey (Tefen) İlçesi Beylikler Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti dönemlerini görmüştür.Ancak, Kayıtlı belgelerin Osmanlı dönemine ait bilgiler içermesi açısından ilçenin tarihini bu belgelerden öğrenmekteyiz.Osmanlı Devleti döneminde ilçe eski tabirle "KAZA" olarak Bolu Sancağı'nın bir parçası olarak 1845 yılına kadar gelmiştir.
Bu dönemde Gökçebey İlçesi' nin isminin "TEFEN KAZASI" olarak karşımıza çıktığını görmekteyiz.
Tefen Kazası bu dönemde 4 Divan'dan /Nahiye'den oluşur.
Bunlar;
Ahmetler Divanı,Demirciler Divanı,Sakin Divanı ve Dere Divanı'dır.
Dört Divandan oluşan kazanın nüfusunun 3000 kişi olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca; Milliyet Gazetesi'nin yayınlamış olduğu "Osmanlı Şehirleri" adlı Kitapta, Amasra'nın Kastamonu’nun küçük bir Nahiyesi iken XVII. yüzyıl sonlarına doğru Bolu Voyvadalığı'na bağlandığı, H.1258 de (1868) bir nahiye olarak Bartın'a katıldığı görülmektedir. Bu arada Tefen Kazası'nın Gölpazarı, Zerzene, Hisarönü ve Yenice ile birlikte AMASRA' ya bağlı olarak 1258 yılının sonundan 1284 yılına kadar Bolu Mülhak Mutasarrıflığı , Ereğli Sancağı sınırları içinde düşünüldüğü, ancak,bu sınırlamanın yalnız Kömür Havzası ile ilgili olduğunu Dilaver Paşa Nizamnamesi' nden anlıyoruz.Nizamname, Amasra ile birlikte 14 kazanın halkını kömür ocaklarında çalışmaya zorunlu tutmaktadır.
Türkler,1402 de yapılan Ankara Savaşı'ndan sonra,özellikle yoğun olarak Fatih Sultan Mehmet'in 1460 yılında yapmış olduğu Trabzon (Doğu) Seferi sırasında Devrek,Tefen(Gökçebey) ve Çaycuma'nın ele geçirilmesinden sonra bu yörelere yerleşmeye başlamışlardır.XIX.Yüzyılın başlarında Zonguldak ili toprakları,BOLU MUTASARRIFLIĞI içinde bulunuyordu. Kasabalar birer VOYVADA ile yönetiliyordu.Ancak,Voyvadalar’ ın halka eziyet etmeleri, devletin Bolu-Viranşehir-Ereğli bölgesinde yeni önlemler alınmasını gerekli kılmıştır.Bu dönemde yeni mutasarrıfın çabasıyla Bartın,Tefen' inde içinde olduğu Devrek ,Dirgine ve Perşembe taraflarının ünlü Ayanları teker teker görevlerinden alındılar.
Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar kaza olarak gelen İlçe, Cumhuriyet’ten sonra Zonguldak Havzası’nın gelişimine paralel olarak yerleşmede hızlı bir gelişme devresine girildiği görülmektedir. Özellikle Zonguldak-Karabük demiryolunun açılması ve istasyonun kurulması zamanla kasabayı oldukça geniş bölgeye sahip bir yakın çevre, 1.kademe merkez haline getirmiştir. Cumhuriyetin kuruluşuna kadar “kaza” olarak gelen ilçe Cumhuriyet kurulduktan sonra nahiye şekline dönüşmüştür. 1953’ te bucak merkezi olmuş, 1957’de elektriğe kavuşmuştur. “TEFEN” adının 1963 yılında “GÖKÇEBEY” olarak değişmesinden sonra 1972 yılında Belediye şekline dönüştürülerek Gökçebey Belde Belediyesi adını almıştır.
Gökçebey Beldesi Devrek ilçesi' ne bağlı iken 1990 yılında çıkartılan 3644 Sayılı kanunla idari yapıda “GÖKÇEBEY İLÇESİ" olarak yerini almıştır. (Hits: 55)
Bulunan: 0 resimler 0 sayfalarda. Görünen: ilk sayfadan 0 son sayfaya 0.
Bu bölümde resim bulunamadı
.
En Yeni Zonguldak Gökçebey Resimleri, En Güzel Zonguldak Gökçebey Resimleri, Zonguldak Gökçebey Fotoğrafları, Wallpapers, Aşk ve Sevgi Resimleri, Msn Avatar, Fotoğraf Galerisi
|