4images logo
c_tl c_t c_tr
c_l                                                                                                        
Kayıtlı Kullanıcılar
»
»
Kullanıcı:
Şifre:

Beni hatırla?


Rastgele Resim

belcekiz plaji
belcekiz plaji

Mehmet

Çankırı Atkaracakar
.
Çankırı Atkaracakar

Bookmark and Share Bu Resmi Facebook'ta Paylaşın             

..
Çankırı Atkaracakar
Açıklama: Atkaracalar’in kurulusu hakkinda kesin ve yazitlara dayali bir bilgiye 1080’li yillarinda rastliyoruz. Ancak 1080’li yillardan önceki yillara ait bilgileri edindigim bulgulardan yararlanarak açiklamaya çalisacagim. Anadolu’ya hâkimiyet konusunda Selçuklu’lar ve Bizans’ lilar arasida yapilan Malazgirt Meydan Muharebesi (1071)Selçuklu’ larin zaferi ile sonuçlaninca Türkler Anadolu’daki Bizans direncini kirmis ve Anadolu’ya yerlesmeye baslamistir. Malazgirt zaferinden sonra Danisment Beyligi komutanlarindan Emir Karatekin bu yörenin fethi için görevlendirilmis ve 1074’ de Çankiri’yi alarak Türk topraklarina katmistir. Atkaracalar’in kurulusu muhtemelen Çankiri’nin kurulusu ile yakindan ilgilidir. Anadolu’ ya ilk Türkmen akinlarinin basladigi bu yillarda Çerkes’in Türk boylarinca yerlesim alani olarak seçildigi Günümüzde Çerkes’e bagli Kinik, Bedil, Bayindir, Eymür, Avsar ve Dodurga gibi köylerin adlarindan anlasilmaktadir. Kursunlu’nun 1944 yilinda ilçe olmasina kadar Çerkes’e bagli olmamiz ve Türk boylarindan birinin adinin da KARACALAR USAGI olmasi bu tarihlerde bölgede yerlesilmesinin kanitidir.( Avni Ali CANDAR’in TÜRKLERIN KÖKLERI VE YAYILISI adli eseri). 1074 ten önceki yerlesim konusunda ise M.Ö 2000-1800’lü yillarda PAFLAGONYA’lilar olmustur. Paflagonya Kizil irmak ve Sakarya nehirleri arasinda yer alan Bu günkü Kastamonu, Çankiri, Zonguldak, Bolu ve Ankara illerini içerisine kapsayan bölgeye verile isimdir. Paflagonya’lilar Anadolu’nun en eski halklarindandir. Bu bölgelerde uzun süre yasamislardir. Paflagonya’lilara, Roma’lilara ve Galat’lilara ait kalintilar Atkaracalar’in civarinda yapilan kazi ve incelemelerden anlasilmaktadir.(Amasya Salnamesinde mevcuttur.)
Çerkes’in kizillar köyünde, Atkaracalar’in Höyük ve Karacahöyük(Karacük)köylerinde yapilan kazilardaki bulgular Paflagonya’lilar ve Galat’lar dönemine ait esya ve yerlesim yerleri ile ayni özellikleri tasidigi saptanmistir. Çankiri müze müdürlügünden edinilen bilgilere göre Atkaracalar’in yakinindaki Hüyük ve Karacük köyleri civarindaki Höyük’ler bunun kanitidir. HÖYÜK: Kazilinca genellikle altindan eski yerlesim yerleri, yapi kalintilari ve eski eserler çikan yayvanca tepelere verilen isimdir.
Çankiri Valiligi Müze Müdürlügünün 18.11.1988 tarihi ve 677/287 sayili yazilari ile sahsi adina gönderdikleri yazi aynen asagidaki gibidir.
Sayin Yadigâr TEZCANOGLU Çankiri ili Atkaracalar ilçesi Çar tözü mevkiinde yapilan define kazisinda bir adet gözyasi kabi ile bir adet gözyasi sisesi ele geçirilmistir. Bunun disinda ilçenize ait Müzemize ait bir eser yoktur. Ilçeniz için yapacaginiz çalismaniza katkida bulunabilecek su bilgilerden yararlanabilirsiniz. Ilçeniz kuzey kenarinda ÇEÇ Tepesi,ilçe merkezi iki saat kuzeyindeki Kizil inek (Kizil ibrik) köyünde küçük tepeler,Bayram ören ve Dalgoz köyleri arasinda Melen Çayinin güneyindeki Kizlar,Kus Tepesi diye bilinen Tümülüsüler bulunmaktadir.Atkaracalar ilçesi kuzeyindeki Karacahöyük köyünde ufak iki höyük bulunmaktadir.Yine Atkaracalar ilçesinin kuzeyinde yer alan höyük diye bilenen köy büyükçe bir höyügün eteklerinde kurulmustur.(bu bilgiler Ahmet GÖKOGLU PAFLAGONYA 1952 ve Tayip BASER’in Dünkü ve Bu Günkü Çankiri 1956 yilinda yayinlanan kitabinda mevcuttur.)Tevfik SIPAHI Çankiri Müze Müdürü.(Yazinin asli dosyamda saklidir.)
Yukarida bahsedilen höyük ve Tümülüs gibi bölgelere Atkaracalar’da da rastlamak mümkündür. Dumanli Dagi eteginin Çankaya yaylasinin hemen altinda isitma pinarinin sol tarafinda böyle bir höyük (yerlesim bölgesi) oldugu oraya gidenlerin gözünden kaçmaz.
Paflagonyalilarin Idari merkezi Kastamonu, dini merkezide Çankiri idi. Bu dönemlerde Paflagonya’lilar dis devletlerle olan iliskilerini bugünkü Zonguldak ilinin Amasra Ilçesindeki Amasra limani araciligi ile yapiyorlardi. Bu yolun Atkaracalar sinirlari içerisindeki istikameti simdiki adi ince Gelis, o zamanki adi katirci yolu veya Kervanyolu (Bu yolun Atkaracalar’daki ismi tuzcu yolu veya Koçsar (GOSSAR) yolu olarak bilinirdi.
Bu yol Kastamonu’dan baslar Çankiri, Koçhisar (Ilgaz),Karacaviran (Kursunlu) Karacalar,(Atkaracalar),Çerkes, ovacik, Zafranbolu (Safranbolu) ve Bartin Güzergâhini izleyerek Amasra limani ile birlesirdi. Bu yol Kastamonu, Çankiri ve Amasra arasinda tarihi önemi olan bir yoldur.
Bu yolun günümüzde varligi Atkaracalar’da Degirmen önü geçen Dolambaç dereyi Akmehmetgilin degirmeninin 200 metre arkasindan keserek, Çeç tepe yönünde Kursunlu istikametine dogru tarla siniri görünümünde devam etmektedir.
Nesilden nesil’e gelen anlatimlardan bu yolun islerliginden, bu yol üzerinde isleyen kervanlarin Atkaracalar’da mola verdikleri anlasilmaktadir. Karacalar’lilarda bu kervanlara yiyecek, yatacak yer, hayvan zahrasi (saman ve yem) ve hayvan kiralayarak gelir sagladiklari hala yaslilarca anlatilmaktadir.(Hava gilin Ömer ÖZ. Anisi).Atkaracalar’in Paflagonya’ lilarin isledigi bu yol üzerinde olusu yakinlarimizda ki tarihi bulgularin bu döneme ait olmasi o dönemde su andaki yerlesim yerinde insanlarin yasadiginin tarihi kanitidir.
Atkaracalar hakkinda kesin yazili bilgiler M.S. 1080 li yillarda rastlanmaktadir. Anadoluya ilk Türkmen akinlarinin basladigi 1080 yilinda Karacalar’in yerlesim alani olarak seçildigi yazmaktadir. Türklerin bir boyunun adinin KARACALAR USAGI bunlarin yerlesim yerinin de Çerkes ilçesi oldugu yazmaktadir.(Kursunlu’nun 1944 de ilçe olusuna kadar Atkaracalar’in Çerkes’e idari yönden bagli olusu yukarida yazili bilgiyi dogrulamaktadir.
Bu bölgede yasayan insanlardan rivayetlerle zamanimiza gelen bilgi ve bulgulara dayanarak ATKARACALAR isminin olusumunu açiklamaya çalisacagim. Su andaki yerlesim yerinin yakinlarinda yerlesmis bulunan birkaç sülalenin olusturdugu küçük köyler karsilastiklari müskülatlari çözebilmek için (bu müskülatlar Vahsi hayvanlardan korunma, eskiya tehlikesine toplu olarak karsi koyma, ihtiyaçlarini daha iyi karsiliya bilme ve Cuma namazlarini toplu olarak kilma) bir merkezde toplanmayi planlamislar. Toplu olarak yasanilacak yerinde Su andaki Atkaracalar’in oldugu yeri tespit ederek düsüncelerini gerçeklestirmislerdir.
Yerlesim yerinin birlesmesinin kesin ve yazili kaniti suanda HOSISLAMLARDA yatan Sih Hamza Pir Hazretlerinin civardaki küçük köyleri Cuma namazi kildirmak amaciyla topladigi bilinmektedir. Bu zatin Karacalar’da yasadigina dair yazili bilgiler SAKAIK-I NUMANIYE cilt 1 sayfa 222, SICILI OSMANIYE cilt 2 sayfa 109 kitaplarinda ve Evliya ÇELEBI Seyahatnamesi cilt 2 sayfa 177 de mevcuttur. En güzel yeni Çankırı Atkaracalar ilçesi resimleri, Çankırı Atkaracalardan görüntüler, kaliteli Çankırı Atkaracalar manzaraları, Çankırı Atkaracalar fotoğrafları, Çankırı Atkaracalar fotoları, tarihi Çankırı Atkaracalar ilçesi resimi, eski Çankırı Atkaracalar gece resmi indir, havadan kuşbakışı uydudan Çankırı Atkaracalarin gezilebilecek yerleri, Çankırı Atkaracalar masaüstü resimleri, Çankırı Atkaracalar kış, ilkbahar, yaz, sonbahar resimleri
Anahtar Kelimeler: En, güzel, yeni, Çankırı, Atkaracalar, ilçesi, resimleri, Çankırı, Atkaracalardan, görüntüler, kaliteli, Çankırı, Atkaracalar, manzaraları, Çankırı, Atkaracalar, fotoğrafları, Çankırı, Atkaracalar, fotoları, tarihi, Çankırı, Atkaracalar, ilçesi, resimi, eski, Çankırı, Atkaracalar, gece, resmi, indir, havadan, kuşbakışı, uydudan, Çankırı, Atkaracalarin, gezilebilecek, yerleri, Çankırı, Atkaracalar, masaüstü, resimleri, Çankırı, Atkaracalar, kış, ilkbahar, yaz, sonbahar, resimleri
Tarih: 18.04.2009 03:20
Hitler: 476
İndirmeler: 0
İzlenme: 0.00 (0 Oylar)
Dosya Boyutu: 57.4 KB
Gönderen: Mehmet
Çankırı Atkaracakar resimleri


   Sonraki Resim:
Çankırı Atkaracalar
En Kaliteli Çankırı Atkaracakar Resimleri, En Güzel Çankırı Atkaracakar Resimleri, En Yeni Çankırı Atkaracakar Resimleri, Çankırı Atkaracakar Fotoğrafları, Manzara Resimleri, Araba Resimleri, Bebek Resimleri

 

c_r
c_bl c_b c_br
Sitemizde yer alan resimler, fotoğraflar ve bilgiler çeşitli sitelerden derlenmiş olup, sadece gösterim amaçlıdır. Telif hakları ile korunan bir içeriğin tespiti durumunda, hak sahibi irtibata geçerse, içerik siteden derhal kaldırılır. Sitede yasadışı ve genel ahlaka aykırı içerik barındırılmaz.
Link Değişimi ve İletişim e-mail : Mehmet [at] NeTResim.Net

Sitemap

Sitemap

Gizlilik Politikası ve Şartlar

Designed by resimler
4homepages.de
Ünlü Resimleri| track my web