Rastgele Resim |
|
gumushane
Mehmet
|
|
|
|
|
Denizli Çardak
.
Bu Resmi Facebook'ta Paylaşın
..
Denizli Çardak |
Açıklama: |
Çardak, Ortaçağda halkın geçimini hayvancılıkla sağladığı küçük bir köy idi. Maymun dağı eteğindeki köy halkı, hayvanlarını güneş sıcağından korumak amacıyla; evlerin ön tarafına veya yan tarafına Çardak denilen gölgelikler yaparak önlem almaktaydı. Bu küçük Türkmen köyünün hemen güneyindeki kervan yolundan geçen diğer köylüler de, buraya “Çardaklı Köy” adını vermişlerdir. Bu isim yerli Türkmen halkı tarafından da benimsenmiş ve böylece köyün adı Çardak olarak kalmıştır.
. Çardak, Selçuklular zamanında bir uç kalesi olarak, Selçuklular’ın savunma merkezi olmuştur. Çardak’taki HANABAT KERVANSARAYI’ da o dönemde yapılmıştır. Anadolu Beylikleri zamanında ise yöre, önce İnançoğulları’nın sonradan da Germiyanoğulları’nın eline geçmiştir. Germiyanoğulları Beyliği, Osmanlı İmparatorluğu topraklarına Sultan Yıldırım Beyazıt Han tarafından katılmıştır.
Timur, Ankara Savaşından sonra yöreyi ele geçirmiş, askerlerinin bir kısmı ilçede bulunan kervansaray da birkaç yıl kalmışlardır. Timur’un tekrar doğuya çekilmesi ile yörede beylikler dönemi yeniden başlamış, fakat kısa sürmüştür. 1429 yılında tüm yöre Osmanlı İmparatorluğu’na katılarak Aydın Sancağı’na bağlanmıştır.
İdari bölümün yeniden düzenlendiği Cumhuriyet döneminde küçük bir köy olan Çardak, sırasıyla önce Dinar’a, Honaz ve daha sonra da Bozkır Bucağı’na bağlı kalmıştır. 1958 yılında ise Denizli iline bağlanan Çardak, 5 köy ve 2 kasabadan oluşan bir ilçedir. 600.000 kişidir.
Coğrafi Yapı ve Nüfus
Çardak, Denizli topraklarının doğusunda yer alır. Doğusunda Afyon’un Dazkırı ilçesi, batısında Bozkurt, kuzeyinde Çal, güneydoğusunda Başmakçı, güneyinde ise Burdur’un Yeşilova ilçesi ile çevrilidir. Yüzölçümü 400 km2dir.
Güneyde Söğüt sıra dağları ile kuzeyde Maymun dağları, Çaltı köyünün güneyinde bulunan Kültü dağı arasında Hambat ovası yer alır. Yaklaşık 50.000 hektarlık bu ovada belirli ve sürekli bir akarsu yoktur. Ancak kuzeyinden çıkan kaynak sularının oluşturduğu dereler kapalı havza durumunda olan Acı göle dökülür. 1 veya 2 m. derinliğindeki gölde canlı yaşamaz ve yazın büyük oranda suyunu kaybeder.
2000 nüfus sayımına göre; merkez ilçe 5.656, toplam nüfusu 11.253’dür
Acıgöl (Çardak Gölü):Tektonik oluşumlu bir göldür. Yüzölçümü 41.34 km2 dir. Çardak ilçesi ile Afyon-Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölü Söğüt dağlarından (Yan dağı) inen sular besler. Acıtuz gölü de denilen gölün rakımı 836 m dir. Burdur gölü (854 m rakımlı) tarafından, Söğüt dağı diplerinden, bazen kıyının 1-2 m üstünden acımsı (kekri) sular çıkar. Bu suların Burdur gölünden geldiği sanılmaktadır. Acıgöl’den sodyum-sülfat hammaddesi elde edilmekte ve deterjan, kozmetik, cam, boya ve deri sanayiinde kullanılarak ekonomik bir değer oluşturmaktadır.
Beylerli (Çaltı) Gölü:Acıgölün 20 km güneybatısındadır. Derinliği azdır. En derin yeri 4 m’dir. Yüzölçümü 4.12 km2 dir. Denizden yüksekliği 850 m dir. Gölü, Değirmendere ve Başpınar suları besler. Gençali köyü göldeki kamış ve sazlıklardan yararlanır. Gölde balık yetişmemekte ancak sülük bulunabilmektedir.
Yazları sıcak ve kurak, kışları yumuşak geçen Subtropik iklimin etkisindedir. Yörede geçiş iklimin hakim olması, Akdeniz bitki türleri ile step, ıç Anadolu bitki türlerinin yakınlaşmasını ortaya çıkarmıştır. Bunlar bozkır görünümlü tepe ve meralar ile Maymun Dağı eteklerinde görülür, bunda Acı Göl’ün çoraklaştırıcı rolününde etkisi büyüktür.
Ekonomik Durum
Yörede tarım ve hayvancılık önemli ekonomik faaliyetlerdendir.
İlçede sığır yetiştiriciliği, modern tavukçuluk da ilçe ekonomisinde önem kazanmaktadır. İlçede bulunan süt toplama merkezi gelir getiren önemli bir tesis haline gelmiştir.
Başta arpa, buğday, ayçiçeği, haşhaş, şeker pancarı, anason, bağcılık, bahçe ziraatı yanında son yıllarda Söğüt köyünde gül yetiştiriciliği denemeleri de olumlu sonuçlar vermektedir. İlçe ve çevresinde yapılan sondajlarla yer altı suyundan yararlanılarak daha verimli sulu tarım çalışmaları yapılmaktadır.
II. Organize Sanayi Bölgesi (Çardak özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi)
Çardak özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Denizli Sanayi Odası’ nın hukuki ve mali sorumluluğu ile gerçekleştirilen, Denizliye 60 km mesafede Çardak Havaalanı ve Denizli-Afyon Karayolu bitişiğinde, kuzeyinden geçen demiryolu ile DENSER Denizli Serbest Bölgesi yakınında yaklaşık 3 225 913 m2 ‘lik bir alanda kurulmuştur.
Çardak özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi alt yapı inşaatları 13.09.1996 tarihinde başlamış ve 22.10.1997 tarihinde tamamlanmıştır.
Alt yapı inşatları kapsamında; 14 km asfalt yol, 15km içme suyu hattı, 13,5 km kanalizasyon hattı, 15 km yağmur suyu drenaj hattı, 27 km yer altı yüksek gerilim elektrik hattı, 1000 abonelik yer altı telekomünikasyon şebekesi tamamlanmıştır.
Çardak özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 14.12.2000 tarih ve 14744 sayı ile kuruluş protokolü onaylanarak, sicil kayıt defterine sicil no 28 ile işlenerek tüzel kişiliğini kazanmıştır.
Alt yapı inşaatları için 13 495 221 USD ‘lik bir harcama yapılmıştır.Organize Sanayi Bölgesinde 98 adet sanayi parseli, 2 adet yeşil alan, 1 adet sosyal tesis ve idari bina alanı, 1 adet su deposu alanı, 1 adet tır parkı ve gümrükleme alanı bulunmaktadır.
08.12.2003 tarih itibariyle 2 adet parselde inşaatını tamamlayan sanayicilerden 1 adet tesis prefabrike yapı elemanları üzerine diğer tesis ise plastik sanayi konusunda faaliyet göstermektedir.
Ulaşım
İlçemiz ulaşım yönünden çok şanslı konuma sahiptir.Ankara asfaltı ilçemizin ortasından geçmektedir.Denizli-Çardak arası bölünmüş yol yapımı tamamlanmıştır.
Demiryolu ulaşımı her ne kadar eski popülerliğini kaybetse de diğer bir ulaşım alternatifidir.
Acıgöl’ün yakınlarında kurulu Askeri-Sivil kategorideki Çardak Havaalanı, 1991 yılında hizmete girmiştir.
Şehre olan 60 km. uzaklığı ile Ülkemizin kent merkezine en uzak havaalanı olan Çardak; belirlenen Yaz-Kış mevsimi tarifelerine göre sivil hava ulaşımına açık tutulmaktadır.Meydana ulaşım otobüs ve taksi işletmeciliği ile sağlanmaktadır.
Toplam 4.450.000m2′lik kurulu alanı bulunan Meydanda 2200 m2′lik terminali, 3000×45m. boyutunda asfalt kaplamalı bir pist, 54×75m. boyutunda 4 uçak kapasiteli apron ile 1602×12m. Boyutunda taksi yolu bulunmaktadır En güzel yeni Denizli Çardak ilçesi resimleri, Denizli Çardakdan görüntüler, kaliteli Denizli Çardak manzaraları, Denizli Çardak fotoğrafları, Denizli Çardak fotoları, tarihi Denizli Çardak ilçesi resimi, eski Denizli Çardak gece resmi indir, havadan kuşbakışı uydudan Denizli Çardakin gezilebilecek yerleri, Denizli Çardak masaüstü resimleri, Denizli Çardak kış, ilkbahar, yaz, sonbahar resimleri |
Anahtar Kelimeler: |
En, güzel, yeni, Denizli, Çardak, ilçesi, resimleri, Denizli, Çardakdan, görüntüler, kaliteli, Denizli, Çardak, manzaraları, Denizli, Çardak, fotoğrafları, Denizli, Çardak, fotoları, tarihi, Denizli, Çardak, ilçesi, resimi, eski, Denizli, Çardak, gece, resmi, indir, havadan, kuşbakışı, uydudan, Denizli, Çardakin, gezilebilecek, yerleri, Denizli, Çardak, masaüstü, resimleri, Denizli, Çardak, kış, ilkbahar, yaz, sonbahar, resimleri
|
Tarih: |
19.04.2009 02:22 |
Hitler: |
84 |
İndirmeler: |
1 |
İzlenme: |
0.00 (0 Oylar) |
Dosya Boyutu: |
77.6 KB |
Gönderen: |
Mehmet |
|
En Kaliteli Denizli Çardak Resimleri, En Güzel Denizli Çardak Resimleri, En Yeni Denizli Çardak Resimleri, Denizli Çardak Fotoğrafları, Manzara Resimleri, Araba Resimleri, Bebek Resimleri
|
|