4images logo
c_tl c_t c_tr
c_l                                                                
Kayıtlı Kullanıcılar
»
»
Kullanıcı:
Şifre:

Beni hatırla?


Rastgele Resim

fatih sultan mehmet
fatih sultan mehmet

Mehmet

Ağrı Diyadin
Bookmark and Share

İlçenin tarihi çok eskilere dayanır. Diyadin kalesi ve çevre köylerdeki tarihi kalıntılar, buranın yüzyıllardan beri önemli bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. ilçe toprakları, tarih boyunca doğudan batıya gelen Türkler ve başka kavimlerin ordularına geçiş oldu. Geçici sürelerle İran eline geçen Diyadin, XI. Yüzyıldan itibaren Türk yönetimi ve kültürünün etkisinde kaldı.
Evliya çelebi, Seyahatnamesi'nde Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu Ziyaeddin'in burada kendi adını verdiği bir kale yaptığını yazar. Bu adın halk dilinde söylene söylene Diyadin'e dönüştüğü Seyahatname ve çağdaş bazı yayınlarda belirtilmektedir. Halbuki Uzun Hasan'ın bu adda bir oğlu yoktur.
ilçe birçok kavmin egemenliğinde kaldı. Oğuz Türklerinin, İranlıların ve Selçukluların akınlarına uğrayan, zaman zamanda egemenliğine giren Diyadin, Beyazıt ile aynı tarihi akıbeti yaşadı.
Osmanlılar döneminde arada bir İranlıların kontrolüne girdiyse de hep Beyazıt sancağına bağlı kaldı.
Taşlıçay 1954 yılına kadar buraya bağlı bucak merkezi idi.
Diyadin; 1828, 1854-1856, 1877-1878 ve 1914-1918 yıllarında Rus işgaline uğradı. 1293 (877-1878) Harbi ve Birinci Dünya Savaşında halka Ermeniler unutulmaz zulüm yaptı. Son Rus işgalden 14 Nisan 1918'de kurtuldu. Diyadin Tarihi yerleri ve kaplıcaları ile tanınan bir yerdir. Ancak tarihi yapılar özelliğini koruyamamıştır. ilçeye 15 km.
uzaklıktaki Meya ( Günbuldu) köyündeki kale kalıntısı ve kayalara oyulmuş mabetler, barınaklar görülmeğe değer. Yine bu köyde çeşitli mezar taşlarının yer aldığı Sahabe mezarlığı vardır. Tokluca köyündeki kale ve yeraltına giden merdivenler, Meya ve Seyrantepe kalıntıları ile bütünlük oluşturmaktadır. 5-Meya Köyü Mağaraları: İlçenin 15 kilometre uzaklığında olan Meya (Günbuldu) köyünün 400 metre kuzeybatısında yer alan yüksek ve sıra kayalıklar içerisindedir.
Sıra kayalık ile alt zemin arasında 100-200 metrelik bir çakıllı ve çıkılması güç bir yamacı vardır. Bu yamacın üst ucundaki dik, yüksek ve sıra kayalara oyulmuş sayısız ve değişik yapıda odalar. Barınma yerleri, mezarlar, tapınaklar, ibadethaneler, mağaralar ve saklanma yerleri vardır. Eski çağlarda burası dış baskın, işgal ve saldırılarda savunmaya çok elverişli ve ele geçirilmesi güç olacak şekilde yapılmış, savunması kolay biçimdedir.
Mezar ve evlerin bulunduğu yerlerde toprak yapısı ve bir kısım kayalar gayet yumuşaktır. Aşağı durak yerinde önceleri çeşitli hayvan heykellerine, Mitolojik yapılara ve süsleme eserlerine rastlanmasına rağmen, şimdi söz konusu yapıtlara pek az rastlanmaktadır. Büyük bir kaya parçasına oyulmuş Mihtap, Haç işlenmiş taşlar, İslam ve yezidi mezarları Hz. Ali'nin atının ayağı izleri olduğu söylenen taşlar geriye kalan kalıntılardır.
Meya kalıntılarının az ilerisindeki sahabe mezarları adı tarihi ve efsanevi izler taşır.
Kırmızı şehit (Şehit-i sor), siyah şehit (Şehiti reş) Beyaz şehit (Şehid-i çil) bu şehitlerin en tanınmışlarıdır. Burada şehre su akıtılan bir de su tüneli vardır.
Meya mağaralarının bulunduğu dağın tepesi düzdür. Ard arda uzayıp giden kayaların uzunluğu yaklaşık bir kilometredir. Bu kayaların yüksekliği ise 30-50 metre kadardır.
Mağaralar peri bacaları, odalar, kale, sığınma ve barınma yerleri, vs. Hepsi bu dağın orta kısmında kayaların dibinde ve arasındadır. Kale, kayaların orta kısmına oyulmuştur. Güneye bakan pencereler, bazı odaların kapı ve balkon gibi bölümlerini oluşturmuştur.
6-Tendürek Dağları: Sönmüş, volkanik bir dağdır. İlçenin Güney doğusuna düşer. Dağın tepesinde tandıra benzer çukurlar olduğundan bu adı almıştır. Tabii güzelliği ile birlikte, soğuk suları ve sıcak suları mevcuttur.
Dağın sıcak suları kükürtlüdür. Tepesinde krater bir göl vardır. Kaynak suyu boldur. Murat nehrinin kaynağı buradan çıkmaktadır. Yazın yayla olarak kullanılır. Çeşitli av hayvanları bulunmaktadır. İlkbaharda buralarda bol miktarda mantar ve yenilebilen çeşitli bitkiler yetişmektedir.
7-Kaplıcalar: Diyadin kaplıcaları; Yılanlı, Davut ve Köprü Çermiği şeklinde 3 gruba ayrılır. Kaplıcalar Diyadin'in 7 km güneyindedir (Hits: 580)

Bulunan: 7 resimler 1 sayfalarda. Görünen: ilk sayfadan 1 son sayfaya 7.

.
Ağrı Diyadin
Ağrı Diyadin
user: Mehmet
cat: Ağrı Diyadin

Ağrı Diyadin
Ağrı Diyadin
user: Mehmet
cat: Ağrı Diyadin


ağrı diyadin
user: Mehmet
cat: Ağrı Diyadin

Ağrı Diyadin Kanyonu
Ağrı Diyadin Kanyonu
user: Mehmet
cat: Ağrı Diyadin


diyadin
user: Mehmet
cat: Ağrı Diyadin


diyadin
user: Mehmet
cat: Ağrı Diyadin


diyadin
user: Mehmet
cat: Ağrı Diyadin

     



.
Resim Bölüntü Sayfası: 
En Yeni Ağrı Diyadin Resimleri, En Güzel Ağrı Diyadin Resimleri, Ağrı Diyadin Fotoğrafları, Wallpapers, Aşk ve Sevgi Resimleri, Msn Avatar, Fotoğraf Galerisi

 

c_r
c_bl c_b c_br

RSS Feed: Ağrı Diyadin (Yeni Resimler)

Sitemizde yer alan resimler, fotoğraflar ve bilgiler çeşitli sitelerden derlenmiş olup, sadece gösterim amaçlıdır. Telif hakları ile korunan bir içeriğin tespiti durumunda, hak sahibi irtibata geçerse, içerik siteden derhal kaldırılır. Sitede yasadışı ve genel ahlaka aykırı içerik barındırılmaz.
Link Değişimi ve İletişim e-mail : Mehmet [at] NeTResim.Net

Sitemap

Gizlilik Politikası ve Şartlar

Designed by resimler
4homepages.de
sağlık