Rastgele Resim |
|
esparanza 18 wenn1627333
Mehmet
|
|
|
|
|
Çorum Laçin |
|
TARİHÇE
Çorum; Alaca yöresinde başlamış olan bir isyanı bastırmak üzere görevlendirilmiş olan Abbasoğlu Hacı Ömer Paşa Medine ve Mısır dolaylarından gelerek Amasya ilinin Gümüş nahiyesinde misafir edilir. Söz konusu isyanın bastırılmasında başarılı olur. Başarısı neticesinde kendisinin de beğendiği bu günkü Laçin ilçesinin olduğu bölgeye yerleşir.
Çevre köylerden topraksız olan köylüleri getirerek ortakçı olmalarını sağlar. 1835 yılında vefat eden Abbasoğlu Hacı Ömer Paşa Büyüklaçin köyüne defnedilir.
Yöre Yıldırım Beyazıt döneminde Kırk dilim savaşı sonrası Osmanlı devletine bağlanmıştır.
1950 yılında Bulgaristan’dan gelen muhacir Türklerden 28 aile Laçin’de iskan edilir. Daha sonra gelenlerle bu ailelerin sayısı 50 yi aşmıştır.
Büyüklaçin ve Küçüklaçin köylerinin birleştirilmesi ile; 20 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı kanun ile ilçe olmuştur. 3 Mahalleden oluşmaktadır.
İLÇENİN GENEL OLARAK TANITIMI :
a) Tarihi ve Coğrafi Yapısı :
İlçe olmadan önce Büyüklaçin ve Küçüklaçin olmak üzere iki parçadan oluşan bir nahiye olan Laçin, 20 Mayıs 1990 tarihinde 3644 Sayılı Kanunla İlçe olmuştur. Çorum-Osmancık Karayolu ilçeden geçmektedir. Laçin Çorum’a 30 Km., Osmancık İlçesine 29 Km. uzaklıktadır. Güneyi dağlık ve ormanlık olup temiz bir havaya sahiptir. Kuzeyi, Doğusu ve Batısı açık bulunmaktadır. Doğusunda Amasya İline bağlı Hamamözü İlçesi, Batısında Dodurga İlçesi, Kuzeyinde Osmancık İlçesi , Güneyinde Çorum İl Merkezi bulunmaktadır.
Yer şekilleri genellikle engebelidir. Güneyindeki Köse dağı ve Eğerci dağının uzantıları yüksek ve ormanlık bölgedir. Çorum yolu üzerinde Kırkdilim vadisi oldukça derin, aynı zamanda trafik kazaları için son derece tehlikeli bir durum arzetmektedir. İlçenin güneyinde bir miktar kır arazi bulunmaktadır. Bu arazi ova şeklinde olmayıp, genelde traktör işlemesine müsait olamayan tepeler şeklindedir. Osmancık yolu üzerinde Arkıt Çayı mevcuttur. Bu çayın etrafında düzgün ekime elverişli ova şeklinde arazi bulunmaktadır. Sadece bu bölgede normal ekim, dikim, sulama yapılmaktadır. Bunun dışında kalan arazilerde ekim yapılmasına rağmen verim genelde düşüktür. Batı tarafı genelde dağlıktır, arazi kısmı engebeli olduğundan tarım yapılmasına rağmen verimli değildir. Kızılırmak kıyılarında az da olsa bir kısımen arazi mevcut olup, bu arazilerden sulu tarım yapılmaktadır.
Laçin İlçesi iklim olarak değişik hava koşullarının etkisi altındadır. Laçin İlçesinin rakımı 720 m’dir. Çorum İli : Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin ayrıldığı yerdedir. Bu nedenle İlçenin iklimi Karadeniz iklimi ile Karasal iklim arasında bir geçiş iklimi özelliği taşımaktadır. Genelde Karasal iklime benzemektedir. Kışları kar yağışlı ve soğuk, yazları sıcak ve kurak geçmektedir. Yağışlar genelde İlkbaharda yağmaktadır. Bazen Sonbahar mevsimi de yağışlı geçmektedir.
İlçe Merkezinin nüfusu 2000 Nüfus Sayımına göre 2110”dur. İlçenin aile yapısı çok kalabalık değildir. Ortalama aile nüfusu 5-6 kişi, en kalabalık aile 11-12 kişiden ibarettir. Son yıllarda ekonomik sebeplerden dolayı dışarıya çok sayıda aile göç etmiştir. Dışarıya göç eden ailelerden 20-30 kadarı yurt dışında bulunmaktadır. İlçemize 2 kasaba ile 11 köy bağlıdır. (Hits: 138)
Bulunan: 3 resimler 1 sayfalarda. Görünen: ilk sayfadan 1 son sayfaya 3.
.
.
En Yeni Çorum Laçin Resimleri, En Güzel Çorum Laçin Resimleri, Çorum Laçin Fotoğrafları, Wallpapers, Aşk ve Sevgi Resimleri, Msn Avatar, Fotoğraf Galerisi
|