Rastgele Resim |
|
Ayça Tekindor
Mehmet
|
|
|
|
|
Gaziantep islahiye |
|
İSLAHİYENÜFUSU: 80.174 (1997)YÜZÖLÇÜMÜ: 808 Km2Gaziantep'e Uzaklığı: 90 Km
İSLAHİYE
İlçenin Coğrafi Konumu, İdari Yapısı ve Tarihi
İslahiye, Gaziantep’in batısında, verimli Hilal bölgesinin ortasında, stratejik bir konumda yer almaktadır. İlçe, doğusunda Kilis, güneyinde Suriye ve Hatay’ın Hassa ilçesi, batısında Amanos dağları ve Osmaniye’nin Bahçe ilçesi ve kuzeyinde Gaziantep’in Nurdağı ilçesiyle çevrili düz bir ova üzerine kurulu 80.174 nüfuslu bir merkezdir.
İslahiye, Gaziantep ilinin en eski yerleşim alanlarından biridir. Roma ve Bizans dönemlerinde önemini yitirmiş, 1516 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından fethedildikten sonra tekrar önem kazanmıştır.
İslahiye ilçesi Hatay- Gaziantep-Kahramanmaraş ve Gaziantep-Osmaniye karayolları güzer gahı üzerinde olup Türkiye'nin her yeri ile ulaşımı son derece elverişlidir. Demiryolu ile ulaşım da son derece müsait olup İstanbul-Halep Demiryolu ilçe merkezinden geçmektedir. İlçeye bağlı Fevzipaşa Beldesindeki Tren istasyonu ile ülkenin batı ve doğusuna demiryolu bağlantısı mevcuttur.
İlçenin Çevre Çekicilikleri Gezi ve Mesire Yerleri
İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürdüğünden yazları sıcak ve kurak geçmektedir. Yaz sıcaklarından kaçan çevre köylüler, İslahiye ilçesi halkı ve Osmaniyeliler'in bir kısmı ile bazı seyahatçiler tarafından, Amanos dağları üzerinde bulunan Hızır Yaylası, Almanpınarı, Meydan Yaylası ve Koçcağız köyü Yaylası gezi ve mesire yerleri olarak kullanılmaktadır.
İlçenin Tarihi ve Kültürel Çevresi
İlçenin kuruluşu çok eskilere uzandığından bir çok tarihi eser mevcuttur. Bunlardan en önemlileri Tilmen Höyüğü, Yesemek Açık Hava Müzesi ve Zincirli (Samal) höyüktür.
İlçede Kamp İmkanları, Av ve Balıkçılık
İlçenin batısındaki Amanos dağlarındaki Hızır, Gözlengeç, Ağoluk, Meydan ve Almanpınarı yaylaları ile ilçenin güneydoğusunda bulunan Tahtaköprü barajının çevresinde kamp kurma imkanları mevcuttur. Tahtaköprü barajında ayna lısazan, çamur balığı (Karabalık), avlanabilir. İlçe merkezindeki Pınarbaşı (göz) mevkiinde alabalık üretme tesisleri ve restaurant vardır. Ayrıca ilçenin çevresindeki dağlarda keklik, tavşan, domuz, kurt, sansar ve tilki avına çıkmak mümkündür.
İlçenin Ekonomik ve Sosyal Yapısı
İslahiyenin ekonomisi, tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Akdeniz iklimine yakın bir iklim sürdüğünden çok yönlü tarla ziraatı, sebzecilik ve meyvecilik yapılmaktadır. Hayvancılık küçük aile yetiştiriciliği şeklinde olup, genellikle büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. İlçede pamuk, biber, buğday, şekerpancarı, soyafasulyesi ve üzüm yetiştirilmektedir. Sanayi yeni gelişmekte olup küçük işletmeler şeklindedir.
Eski Mimari Eserler
İlçe merkezinde miladi 1865 yılında yapılmış Derviş Paşa Camii vardır. Bu cami Osmanlı mimari stilinde yapılmış, giriş kapısında bir at nalı kemer, (Selçuklu dönemi ve Osmanlı tipi) sütunlar arasında bulunmaktadır. Bu nedenle klasik bir yapı sergilemekte ve mihraptaki nesih türü yazı ile ilgi çekmektedir. (Hits: 57)
Bulunan: 4 resimler 1 sayfalarda. Görünen: ilk sayfadan 1 son sayfaya 4.
.
.
En Yeni Gaziantep islahiye Resimleri, En Güzel Gaziantep islahiye Resimleri, Gaziantep islahiye Fotoğrafları, Wallpapers, Aşk ve Sevgi Resimleri, Msn Avatar, Fotoğraf Galerisi
|